Neem contact op

Tijd voor jezelf, we weten allemaal dat het belangrijk is. Maar toch is het vaak een uitdaging om in het drukke leven ruimte te maken voor jou. Daarom hier zes tips. Want wat is ruimte maken eigenlijk? Het zit ‘m soms ook in hele andere dingen…

Tip 1: Maak een (lunch) afspraak met een dierbare vriend(in). Hou je ervan om onder mensen te zijn? Dan is een afspraak met die ene vriendin waar je zulke goede gesprekken mee hebt ook tijd voor jezelf. Of samen naar het museum gaan, die mooie film pakken. Hoe lang is het geleden dat je dat hebt gedaan? Maak de afspraak nog deze week!

Tip 2: Plan elke dag tijd in die je “vrolijk mag verspillen”. Als je het fijn vindt om te plannen en te organiseren vergeet je ongetwijfeld ook wel eens tijd in te plannen voor ontspanning. Grijp je kans! Wat vind je prettig of belangrijk om te doen? De krant lezen, die wandeling alleen maken of die documentaire kijken? Maak er iedere dag even tijd voor.

Tip 3: Gooi je adrenaline omhoog. Een hele dag op kantoor of voor de klas, in bespreking of werkend aan dat ene stuk: is er dan voldoende afwisseling en dynamiek voor jou gedurende de dag? Zo niet: knal je adrenaline omhoog tijdens de lunchpauze door te gaan sporten! Je komt vol energie weer terug en klaar om jouw kwaliteiten in te zetten de rest van de dag.

Tip 4: Besteed tijd aan die dingen die jij belangrijk vindt. Als je kijkt naar hoe jouw week gemiddeld gevuld is, hoeveel procent besteed je aan dingen die je echt belangrijk vindt? Is dit minder dan 25%, dan is het tijd om je agenda eens te herzien. Maak tijd voor zaken en activiteiten die voor jou waardevol zijn, een bijdrage leveren aan een doel waar jij grote betrokkenheid bij voelt.

Tip 5: Organiseer tijd om echt alleen te zijn. Vind je het prettig om te reflecteren? Heb je een grote verbeeldingskracht en laad je je batterij op van alleen zijn, even helemaal niets? Plan dan iedere dag minimaal een uur alleen-tijd in. Maak een wandeling, staar uit het raam, wat voor jou werkt. En informeer je omgeving dat deze tijd voor jou belangrijk is om effectief te zijn. Je zult versteld staan van de energie die het je oplevert!

Tip 6: Neem 5 minuten aan het begin van de dag en maak een lijstje met alle zaken die je wilt doen vandaag. Maak aan het einde van de dag weer 5 minuten tijd om terug te kijken en letterlijk af te spreken wat je hebt bereikt. Is dat tijd voor jezelf? Jazeker, zeker als je van logica en structuur houdt is dit een heel effectieve manier om je energie hoog te houden. Simpel en met direct resultaat.

Benieuwd wat je nog meer kunt doen? Volgende week vrijdag geven we nog 5 tips om met stress om te gaan.

Doe de Herken-je-stress-test

Goed om te weten: dit zijn algemene tips. Hoe effectief ze zijn, hangt af van je persoonlijkheidstype. Benieuwd waar jij je batterij het meest van oplaadt? Doe de Herken-je-stress-test en maak kans op een gratis Process Communication profiel met terugkoppeling door een van onze coaches. Je krijgt inzicht in wat werkt voor jou en concrete tools om direct toe te passen voor een betere balans en heldere communicatie.


Foto credit: Arek Adeoye via Unsplash.com

Meer van mij

Ontdek meer over

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van de laatste tips en inzichten. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en we houden je maandelijks up to date!

Neem contact op

Leuk dat je meer wilt weten over PCM. Laat je ons weten hoe we je kunnen helpen? We nemen binnen 24 uur contact met je op.


Inloggen MijnPCM



Inloggen


Ik ben nog niet ingeschreven,
Schrijf je in

Wachtwoord vergeten

Ik ben nog niet ingeschreven


Meld je nu aan voor MijnPCM, de omgeving voor gecertificeerde PCM-trainers en -coaches.

Schrijf je in

Schrijf je in


Ik ben al ingeschreven,
Inloggen


Ik ben al ingeschreven


Fijn om je weer te zien :)

Inloggen
Schrijf je in


Dank voor je interesse!

Deze website maakt gebruik van cookies

Wij maken gebruik van verschillende soorten cookies op onze website. Wil je doorgaan?