Wij maken gebruik van verschillende soorten cookies op onze website. Wil je doorgaan?
Stress, we komen het vaak tegen. Toch is stress an sich vaak geen probleem: de balans tussen stress en ontspanning is dat wel. Je lijf en je geest hebben het nodig om weer te herstellen. In de topsport is dit al algemeen geaccepteerd, maar op het werk moeten we vaak steeds maar weer door-door-door. Balans en ontspanning wordt niet of nauwelijks meer gezien als een must om beter te kunnen presteren.
Een van de praktische manieren om te ontspannen of te werken aan je energiebalans, is zorgen dat je aandacht besteedt aan het op een positieve manier opladen van je batterij. Want is je batterij vol, dan maak je gebruik van al je kwaliteiten en kun je beter met stress omgaan.
Maar zo’n volle batterij, hoe houd je die opgeladen? Dat doe je door je psychologische behoeften te vervullen. Die zijn voor iedereen anders, maar komen neer op:
Het vervullen van deze behoeften is een krachtig instrument om je veerkracht te vergroten, helder te blijven denken en jouw eigen stress te managen. Het is dus handig om te weten wat voor jou werkt, zodat je dit meer in je leven kunt inbouwen.
Een batterij die leeg raakt zie je terug in gedrag en de dingen die je zegt. Zo liet ik afgelopen week wel acht keer iets uit mijn handen vallen en ben ik twee keer mijn sleutels vergeten. Dan kan ik tegen mezelf zeggen dat ik dom ben of onhandig, maar daar help ik mezelf totaal niet mee. Ik weet dat dit signalen zijn dat mijn batterij leeg aan het raken is. Dus in plaats van mezelf terecht te wijzen, ga ik juist goed voor mezelf zorgen. Dat bad nemen, die lange nacht maken, lekker de kaarsen aan met een goede film.
De signalen dat je batterij leeg loopt, hangen af van jouw persoonlijkheid. Merk je dat je kritisch bent op alles en iedereen? Dat je je ergert aan de manier waarop mensen iets zeggen of doen? Letten op wat niet goed gaat in plaats van wat wel goed gaat, of de ander keer op keer overtuigen dat jouw visie de juiste visie is? Ook dat zijn heldere signalen dat je minder energie hebt. Het gevolg? Minder heldere communicatie, en vaak ook stressgedrag van de mensen om je heen.
Twee vragen die je kunt stellen als je stress ervaart:
1. Helpt mijn gedrag mij om mijn doelen te halen?
2. Wat heb ik nu nodig?
Dit helpt je bij te sturen, rust te creëren en positief verder te gaan. Benieuwd hoe herkenbaar jouw stress is? Doe dan de Herken-je-stress-test.
Ik vertel je graag meer over stress en hoe het Process Communication Model daarbij kan helpen, dus neem gerust contact op.
Foto credit: Markus Winkler via Unsplash.com
Blijf op de hoogte van de laatste tips en inzichten. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en we houden je maandelijks up to date!
Meld je nu aan voor MijnPCM, de omgeving voor gecertificeerde PCM-trainers en -coaches.
Schrijf je in