Wij maken gebruik van verschillende soorten cookies op onze website. Wil je doorgaan?
Wat is jouw primaire blik op de werkelijkheid van dit moment
De plotselinge veranderingen, de onzekerheden, de gedwongen scheiding tussen jou en anderen; hoe kijk jij daarnaar? Welke impact heeft dat op jou en op jouw werk?
Focus jij je op de feiten in jouw werk en wil je vooral strak georganiseerde online sessies met duidelijke afspraken?
Heb je de neiging om jouw mening te delen over de coronamaatregelen en de impact ervan op jouw werk en leven?
Geniet je van het thuiswerken door de rust om je heen waardoor jij je veel beter kunt concentreren dan in de kantoortuin?
Zoek je de gezelligheid op door tussendoor ook even te facetimen en appen met je vrienden en collega’s?
Verheug jij je iedere dag weer op nieuwe grappige filmpjes zodat je ‘ff’ een break hebt?
Zie je juist de uitdagingen in deze roerige tijd voor jouw organisatie en wil je dat jouw collega’s aanhaken bij jouw initiatieven?
Wat ervaar jij wel van wat hierboven staat en wat minder of niet?
Jouw perceptie vormt jouw blik op de wereld
Iedereen heeft een eigen voorkeur om naar de wereld te kijken. Jouw voorkeursperceptie belicht een bepaald deel van de werkelijkheid om je heen, waardoor andere delen vervagen. Jouw interpretatie van de werkelijkheid beïnvloedt hoe jij observeert, dekt, voelt en doet. En bepaalt dus ook jouw gedrag, jouw focus en de wijze van communiceren. Ben je je daarvan bewust?
Het is heel goed mogelijk dat jouw collega’s/jouw medewerkers vanuit een andere perceptie werken en leven. Zeker in tijden van spanningen en onzekerheid houden we sterker vast aan onze dominante percepties, omdat we dan van nature minder flexibel zijn en graag willen dat dingen op onze manier bekeken en aangepakt worden. De ondertoon wordt dan ‘Ik verwacht van jou dat jij mijn manier gebruikt’.
En dat veroorzaakt al snel miscommunicatie en gedoe. Met als gevolg een stroeve samenwerking, misverstanden, tijdverlies en teruglopende resultaten. En dat kunnen we, juist nu, niet gebruiken.
Zes manieren om naar de wereld te kijken, we hebben ze allemaal
Iedereen neemt de wereld om zich heen op tenminste zes verschillende manieren waar: door middel van zijn/ haar gedachten, meningen, gevoelens, inacties, reacties of acties.
Dit zijn niet alleen de filters waardoor we de wereld ervaren, deze percepties bepalen de manier waarop we met anderen contact maken en zoals we willen dat anderen contact maken met ons. Iedereen heeft een voorkeur en we kunnen ook schakelen tussen de verschillende percepties. Welke perceptie herken je bij jezelf?
Mensen met de voorkeursperceptie…
Gedachten, waarderen feiten. Hun wereldbeeld is gebaseerd op het identificeren en categoriseren van mensen en dingen.
Meningen, waarderen vertrouwen. Hun wereldbeeld is gebaseerd op het evalueren van mensen en situaties op basis van hun levensovertuigingen.
Gevoelens, hechten veel waarde aan persoonlijke relaties. Hun wereldbeeld is gebaseerd op hun gevoel bij mensen en situaties.
Inacties, hechten veel waarde aan sturing. Hun wereldbeeld is gebaseerd op reflecties op wat er gebeurt.
Reacties, hechten veel waarde aan plezier. Hun wereldbeeld is gebaseerd op hoe ze reageren op mensen en situaties, met voor- en afkeuren.
Acties, waarderen initiatief. Hun wereldbeeld is gebaseerd op het ervaren van situaties en het ondernemen van dingen.
Het belang van een open mindset
Wil je flexibel blijven vanuit een open mindset en de ander bereiken? Zet dan eens een andere ‘bril’ op en bekijk de werkelijkheid vanuit andere percepties. Een effectieve manier om contact te maken met een collega of met een organisatie die vanuit andere drijfveren of doelstellingen opereert. Of lees eens een artikel of column dat geschreven is vanuit een compleet andere optiek als van waaruit jij van nature denkt en doet.
Heb een open gesprek met collega’s over de huidige issues of filosofeer over innovatieve oplossingen.
De percepties waarmee je dan in contact komt kunnen heel verrassend of zelfs onwerkelijk op je overkomen. Ze kunnen voor jou zelfs fout lijken. Net zoals de persoon met een andere perceptie jouw beleving maar vreemd kan vinden. Verbaas je!
Inzichten verkregen vanuit een open mindset kunnen heel verhelderend zijn. Communicatie vanuit nieuwsgierigheid naar andere percepties verrijkt en verruimt je blik.
Als je in een leidinggevende rol zit, zorg dan dat je weet wat jouw teamleden op dit moment doen en ben erop bedacht dat je niet alleen handelt vanuit de perceptie wat jij denkt dat ze doen. Luister, en luister nog eens. Stel open vragen. Vertel over jouw uitdagingen. Geef persoonlijke aandacht, geef hen verantwoordelijkheid en vraag om toewijding. Stel deadlines en prioriteiten vanuit overleg. Plan een brainstormsessie in. Doe iets verrassends in positieve zin.
Als je in een medewerkersrol zit, ben je er dan van bewust dat je niet altijd op de hoogte bent van de uitdagingen waar jouw leidinggevende mee te maken heeft. De targets die gehaald moeten worden, de belangen die spelen, de organisatorische struikelblokken die de huidige werkwijze met zich meebrengt en die getackeld moeten worden zonder jou daarmee lastig te willen vallen. Geef inzicht in jouw visie en ideeën. Luister. Doe voorstellen. Denk mee. Vertel wat voor jou prioriteit heeft en waarom.
Pas in elke rol op voor vooringenomenheden, over elkaar praten, aannames en interpretaties, eigengereidheid, terughoudendheid, overrulen van voorstellen, aanpassen of ‘laat dan maar”-gedrag terwijl het niet goed voelt.
De aandachtspunten voor plezierige en succesvolle samenwerking in een afvinklijstje:
Succes en blijf gezond!
#leteenbeetjeopelkaarenletookopjezelf
Hetty Jansen-Verhagen, 28 april 2020
Bronnen:
https://hjtc.nl/cursus-luisteren-in-tijden-van-crisis/ - gratis te downloaden E-book
Blijf op de hoogte van de laatste tips en inzichten. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en we houden je maandelijks up to date!
Meld je nu aan voor MijnPCM, de omgeving voor gecertificeerde PCM-trainers en -coaches.
Schrijf je in