Neem contact op

Hoe kunnen we de rijkdom van het leven zien als we er buiten adem doorheen rennen? Er zijn zoveel mooie momenten die in de waan van de dag aan ons voorbij gaan. Hoe vaak komt het niet voor dat we snel een maaltijd naar binnen werken zonder echt te genieten van de smaak? Dat we iets halfslachtig of routinematig afhandelen? Onthaasten en meer ontspannen, hoe pak je dat aan?


Tip 1: Neem een adempauze

Regelmatig hoor ik op de vraag ‘hoe gaat het met je?’ iemand het antwoord geven ‘ik heb het druk’. Klinkt dit bekend? Merk je op wanneer je in de versnelling schiet? Zit je met opgetrokken schouders of hoog in je ademhaling? Dan is het zeker tijd voor een adempauze. Herken een onrustig gevoel en ga na hoe je lichaam reageert. Met de juiste ademhaling kun je stress loslaten en ontspannen. Hoe dieper en rustiger we inademen, en hoe langer we uitademen, hoe langzamer het hart klopt en hoe kalmer we worden. Stap bewust uit de spanningsboog en bouw dagelijks pauzes in.

Je hoeft niet continu beschikbaar te zijn. Eigenlijk is het tegennatuurlijk om altijd aan te staan. Het geeft stress. Het is net als banden oppompen. Je kunt stug door blijven fietsen op platte banden, of je stopt even om de banden op te pompen zodat het daarna weer makkelijker gaat.


Tip 2: Durf te schrappen

Ontdoe jezelf van onnodige ballast en begin met weglaten in plaats van toevoegen. Door dingen in je leven te schrappen, creëer je rust en ruimte. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Zorg dat je jouw persoonlijke waarden helder voor ogen hebt. Wat vind jij de moeite waard om je tijd aan te besteden? Je kunt je tijd maar één keer uitgeven. Breng deze week eens in kaart waar jij veel tijd aan besteedt en waar je tijd mee verspilt. Hoeveel tijd besteed je dagelijks aan social media, zit je te scrollen of te zappen? Reken eens door hoeveel tijd dit wekelijks, maandelijks, jaarlijks is. Is dit oké voor jou of had je die tijd liever anders besteed?

Merk ook eens op hoe vaak je denkt in termen van ‘moeten’. Het klinkt anders als je het woord ‘moeten’ vervangt door ‘ik kies ervoor’ of ‘ik wil’. Kijk eens of je soms de boel de boel kunt laten, hulp kunt vragen of nee kunt zeggen tegen iets.  


Tip 3: Geniet van het moment

Vaak staan we niet bewust stil bij het moment waarin we leven en zijn we met onze gedachten ergens anders. Zo missen we veel van wat er op dat moment gebeurt. Verzamel deze week eens drie mooie momenten waar je met volle aandacht van geniet. Ervaar alles wat het moment te bieden heeft met al je zintuigen. Voel de warmte van een kop thee, ruik de geur van verse broodjes, hoor het ruisen van de bomen of geniet van de smaak van vers fruit. Zoek de natuur op en ervaar het geruststellende ritme van de seizoenen. Na de herfst en de winter komt de natuur weer tot bloei. Kijk eens wat je wilt loslaten en wat je wilt behouden. Ren, hol, vlieg niet klakkeloos van het ene to do lijstje naar de volgende verplichting. Gun jezelf de tijd om rustiger aan te doen en verleg je focus naar al het mooie dat al in je leven is.


Luister eens naar het liedje van Toon Hermans over ‘kuieren, dat is het verticale luieren’ en doe kalmpjes aan in deze wereld van geraas en druk gedoe. Kies wat vaker voor een slakkengang. Haast buiten adem, even op adem komen en gewoon even zijn.

Meer lezen van Ans Tuk? Met het boek Verrijk je Kijk stap je even uit de waan van de dag en sta je stil bij hoe je jouw leven vorm kunt geven. Bekijk het hier.

Meer van mij

Ontdek meer over

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van de laatste tips en inzichten. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en we houden je maandelijks up to date!

Neem contact op

Leuk dat je meer wilt weten over PCM. Laat je ons weten hoe we je kunnen helpen? We nemen binnen 24 uur contact met je op.


Inloggen MijnPCMInloggen


Ik ben nog niet ingeschreven,
Schrijf je in

Wachtwoord vergeten

Ik ben nog niet ingeschreven


Meld je nu aan voor MijnPCM, de omgeving voor gecertificeerde PCM-trainers en -coaches.

Schrijf je in

Schrijf je in


Ik ben al ingeschreven,
Inloggen


Ik ben al ingeschreven


Fijn om je weer te zien :)

Inloggen
Schrijf je in


Dank voor je interesse!

Deze website maakt gebruik van cookies

Wij maken gebruik van verschillende soorten cookies op onze website. Wil je doorgaan?