Neem contact op

Welke risico's zijn er bij het nemen van besluiten? PCM-trainer Arie-Geert Jongeneel neemt je mee in zes afwegingsstijlen en laat zien hoe we onszelf soms saboteren en slechte besluiten nemen.

6 voorspelbare risico’s in besluitvorming

In mijn vorige blog besprak ik 6 manieren om tot een goed besluit te komen. Met voldoende energie gebruik je de afwegingsstijl die het beste bij jouw persoonlijkheid past. 

Maar het kan ook anders gaan, want elk van deze zes stijlen heeft helaas ook een keerzijde. Wanneer we negatieve spanning of druk ervaren saboteren we onbewust het beste in onszelf waardoor slechte besluiten ontstaan. In deze blog licht ik aan de hand van de zes afwegingsstijlen het ontstaan ervan toe. Welke risico's herken je bij jezelf?

Efficiënt slaat door naar overcontroleren

Als je vol energie bent neem je het liefst besluiten die de productiviteit verhogen en de efficiency verbeteren. In distress neem je besluiten waarbij de behoefte aan controle doorslaat. Het resultaat: micromanagement wat een verlammende werking heeft waardoor ten koste van de productiviteit en effectiviteit gaat.

Betrouwbaar zijn slaat door in achterdocht

Als je vol energie bent neem je graag besluiten die je waarden en normen ondersteunen en bevorderen. In distress neem je besluiten waarbij een toevlucht wordt genomen tot het wantrouwen van en het overdreven kritisch zijn op anderen. Het effect: een verlammende werking omdat het intimiderend overkomt wat ten koste gaat van jouw geloofwaardigheid en integriteit.   

Aardig zijn slaat door in pleasen

Als je vol energie bent neem je het liefst besluiten die jouw persoonlijke waarde bevestigen en waarbij je rekening houdt met anderen. In distress neem je besluiten waarbij je je gevoel van eigenwaarde wilt vergroten. Bijvoorbeeld door anderen te willen pleasen en te verstikken met jouw hulp die ze niet willen of nodig hebben. Het gevolg: een verlammende werking met wrok en onenigheid waarbij jij je steeds ongelukkiger gaat voelen.

Tijd voor jezelf slaat door naar jezelf isoleren

Als je vol energie bent neem je graag besluiten waarbij je jezelf voldoende ruimte en tijd hebt gegeven om vanuit reflectie jouw afweging te maken. In distress trek je je terug en neem je besluiten zonder anderen daarin te betrekken. De consequentie: een verlammende werking omdat je jezelf verder afsluit en isoleert en anderen geen idee hebben wat je doet of waar je bent.

Zelfverzekerd zijn slaat door in domineren

Als je vol energie bent neem je zelfverzekerd en overtuigend besluiten die jou uitdagen. In distress neem je besluiten op basis van macht en dominantie. Het resultaat: geen succes en voortvarendheid maar een verlammende werking. Anderen voelen zich niet gemotiveerd om zelfstandig te handelen en samen te werken aan het resultaat.

Spontaan zijn slaat door in provoceren

Als je vol energie bent neem je besluiten op basis van je spontaniteit, creativiteit en nieuwe dingen willen uitproberen. In distress neem je besluiten die eerder provoceren dan verrassen. Het vervelende: het werkt verlammend omdat anderen je gaan censureren.

Welk risico herken jij?

Een krachtige leider is zich bewust van zijn/haar eigen gedrag en de risico's bij besluitvorming. Dus merk jij dat je onvoldoende energie hebt en distress laat zien? Stel dan het nemen van een besluit uit tot het moment dat de energie er wel is.

En dit geldt niet alleen voor jou. Ook anderen in jouw omgeving, bijvoorbeeld je partner, je collega, je leidinggevende lopen risisco's.  Wat kan jij doen om de kans op slechte besluiten te reduceren?

Meer weten?

Geef je dan op voor een van mijn trainingen en herken de aan de verschillende afwegingsstijlen gekoppelde risico's en wat je kan doen om die te voorkomen. En lees hier mijn blog over hoe je goede besluiten neemt.

Inspired by Next Element

Meer van mij

Ontdek meer over

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van de laatste tips en inzichten. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en we houden je maandelijks up to date!

Neem contact op

Leuk dat je meer wilt weten over PCM. Laat je ons weten hoe we je kunnen helpen? We nemen binnen 24 uur contact met je op.


Inloggen MijnPCMInloggen


Ik ben nog niet ingeschreven,
Schrijf je in

Wachtwoord vergeten

Ik ben nog niet ingeschreven


Meld je nu aan voor MijnPCM, de omgeving voor gecertificeerde PCM-trainers en -coaches.

Schrijf je in

Schrijf je in


Ik ben al ingeschreven,
Inloggen


Ik ben al ingeschreven


Fijn om je weer te zien :)

Inloggen
Schrijf je in


Dank voor je interesse!

Deze website maakt gebruik van cookies

Wij maken gebruik van verschillende soorten cookies op onze website. Wil je doorgaan?