Wij maken gebruik van verschillende soorten cookies op onze website. Wil je doorgaan?
Welke soort afweging maak jij bij het nemen van besluiten? PCM-trainer Arie-Geert Jongeneel neemt je mee in zes afwegingsstijlen en laat zien wat er nodig is voor een goed genomen beslissing.
We nemen de hele dag beslissingen en we doen dat op een manier waarop je je het meest comfortabel voelt. Jouw afwegingstijl is afhankelijk van jouw persoonlijkheid.
Voor de ene persoon zijn beslissingen vooral gebaseerd op een analytische aanpak. Voor de ander is het vooral een principiële afweging wat de doorslag geeft. Weer een ander doet het vooral op sociale gronden. Er zijn er ook die er de voorkeur aan geven om te beslissen op basis van een grondige en weloverwogen doordenking. Of ben jij eerder iemand die spontaan een besluit neemt omdat het gewoon goed voelt? Weer iemand anders zal het vooral op een voortvarende wijze doen. Welke wijze is voor jou kenmerkend?
Een voorwaarde om goede besluiten te nemen is dat je voldoende energie moet hebben. Alleen dan ben je in staat helder te denken en op goede grond jouw afweging te maken. Tegelijk moet je ook beseffen dat niet iedereen op dezelfde wijze zijn of haar besluiten neemt. Ga dan ook niet jouw afwegingsvoorkeur opleggen aan anderen, maar geef iedereen voldoende ruimte om zelf een afweging te maken die bij hen het beste past.
Hoe maak jij jouw beste beslissingen? Bepaal welke stijl het beste bij jou past:
Je neemt beslissingen vooral op basis van relevante feiten. Daarvoor verzamel je de nodige input. Op basis van de verkregen gegevens maak je een afweging. De voor- en nadelen, de plussen en de minnen, worden gewikt en gewogen om te bepalen wat jouw logische keuze wordt. Een besluit om de productiviteit te verhogen en de efficiency te verbeteren gaat je zeker voldoening geven. Het wordt lastig voor je als er onvoldoende informatie is om een goede afweging te kunnen maken.
Je neemt beslissingen vooral op basis van jouw overtuiging waarbij jouw waarden en normen, je missie en visie onderdeel zijn in de afweging. Je geweten, dat aangeeft of iets goed of fout is, speelt een belangrijke rol om te komen tot een betrouwbare keuze. Een besluit dat jouw waarden en normen ondersteunt zal je zeker voldoening geven. Het wordt voor jou een probleem als je ervaart dat er onvoldoende vertrouwen of draagvlak is voor jouw mening of overtuiging.
Je neemt beslissingen vooral op basis van mededogen. Dit door jezelf in te leven in wat de gevolgen zijn voor anderen. Met een ruim hart kijk je eerst naar de menselijke kant. Jouw sensitiviteit speelt mee bij het bepalen van een humane keuze en je zoekt naar consensus. Een besluit waarbij jouw persoonlijke waarde wordt bevestigd en onderlinge relaties door jou worden beschermd werkt goed voor jou. Het wordt ongemakkelijk als je ervaart dat er onvoldoende consensus is om een besluit te kunnen nemen.
Je neemt beslissingen vooral op basis van je reflectie en verbeeldingskracht. Je hebt tijd en ruimte nodig om alle mogelijkheden te zien. Je benut jouw vermogen om een stap terug te nemen en buiten de geijkte kaders te denken om een goede beslissing te kunnen nemen. Is er voldoende ruimte en tijd om te kunnen overdenken dan geeft dat jou veel voldoening. Het wordt lastig als de druk hoog wordt opgevoerd en er onvoldoende tijd en ruimte is.
Je neemt voortvarend en overtuigend beslissingen, zelfs als je niet over alle informatie beschikt. Initiatief nemen is voor jou de basis van succes, ook al moeten er later aanpassingen gedaan worden. Een besluit waarbij het succes een gevolg is van jouw directe handelen geeft je veel voldoening, helemaal als het gepaard ging met risico of tijdsdruk. Het wordt vervelend als je die opwinding of uitdaging mist.
Je neemt spontane beslissingen op basis van je intuïtie. Je weet meteen of je iets leuk vindt of niet. Jouw creativiteit en relativeringsvermogen helpt je bij het nemen van beslissingen. En werkt het niet? Dan vinden we altijd weer een oplossing. Besluiten waarbij je je creativiteit kunt inzetten en iets nieuws kunt proberen geeft jou veel voldoening. Het wordt ingewikkeld als je een keuze moet maken uit twee of meerdere opties die nagenoeg gelijkwaardig zijn.
Er is geen beste stijl van beslissingen nemen. Welke van deze stijlen bij jou het beste past wordt beïnvloedt door jouw persoonlijkheid. Daarom heeft iedereen zo z'n eigen voorkeur om te komen tot een goed besluit.
En hoe zit dit bij jouw partner, collega's, leidinggevende? Hoe maken zij hun afweging om tot een besluit te komen? Dit kan zo maar eens een heel andere stijl zijn dan die van jou.
Een krachtig leider is zich hiervan bewust door anderen bij het aansturen niet te beïnvloeden, maar juist te steunen in het maken van afwegingen die bij hen passen en zo te komen tot goede besluiten.
Geef je dan op voor een van mijn trainingen en ontdek meer over de verschillende afwegingsstijlen en hoe dit samenhangt met persoonlijkheid.
En wil je weten hoe slechte besluiten ontstaan en hoe we onszelf soms saboteren zonder dat we het door hebben? Lees dan mijn blog over slechte besluiten.
Inspired by Next Element
Blijf op de hoogte van de laatste tips en inzichten. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en we houden je maandelijks up to date!
Meld je nu aan voor MijnPCM, de omgeving voor gecertificeerde PCM-trainers en -coaches.
Schrijf je in